Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Προκήρυξη για το νόμο Διαμαντοπούλου

Ο νόμος Διαμαντοπούλου πρέπει και μπορεί να ανατραπεί!
Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, που ψηφίστηκε από τους 250 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μπακογιάννη, καταργεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η περιβόητη «συναίνεση» για την οποία πανηγύρισε όλο το αντιδραστικό κατεστημένο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαστό κλίμα κοινωνικής αποδοχής του νέου νόμου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας δεν συναινεί στην ανατροπή του δικαιώματος στη δημόσια-δωρεάν παιδεία. Ο νέος νόμος πρέπει και μπορεί να ανατραπεί στους δρόμους! Αυτό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Για να γίνει αυτό ξανά χρειάζεται το φοιτητικό κίνημα, όλοι εμείς, να επιλέξουμε τον αγώνα αντί για την εξεταστική.



Οι σχολές στον έλεγχο του κεφαλαίου
Ο νέος νόμος θα οδηγήσει στον έλεγχο των ιδρυμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από μέτρα όπως:
· η θεσμοθέτηση «επώνυμων» εδρών στα ιδρύματα (δηλαδή έδρες που θα ελέγχονται από ιδιώτες χορηγούς)
· η εξάρτηση της χρηματοδότησης από την «αξιολόγηση»
· η ίδρυση «Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου» για την αξιοποίηση της περιουσίας του κάθε ιδρύματος
Η κρατική χρηματοδότηση (πέρσι μειώθηκε κατά 50%) θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και τα ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα να βρουν ιδιώτες χορηγούς. Έτσι το κεφάλαιο θα ελέγξει ουσιαστικά την εκπαίδευση και την έρευνα. Παράλληλα προετοιμάζεται η επιβολή διδάκτρων (όπως ισχύει και στο εξωτερικό) για αυτό και ο νέος νόμος προβλέπει τα φοιτητικά δάνεια. Η φοιτητική μέριμνα καταργείται και αντικαθίσταται από τις λεγόμενες «ανταποδοτικές υποτροφίες» ενώ προετοιμάζεται και η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Οι φοιτητές θα πληρώνουν για τις σπουδές τους και όσοι δεν έχουν αρκετά χρήματα θα χρεώνονται στις τράπεζες. Τα ιδρύματα θα λειτουργούν σαν να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση και η έρευνα δεν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και της επιστήμης αλλά τις άμεσες ανάγκες των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά καταργείται ο δημόσιος-δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Ευέλικτα πτυχία ημιμάθειας
Πολύ σοβαρές και βαθιές είναι οι ανατροπές στη δομή και την ποιότητα των σπουδών. Καταργείται το ενιαίο πτυχίο ανά τμήμα και δημιουργούνται 3 κύκλοι σπουδών (συνθήκη Μπολόνια). Ο πρώτος, 3ετής κύκλος, θα οδηγεί στο λεγόμενο bachelor και ο δεύτερος, μονοετής ή διετής, στο λεγόμενο master. Κατόπιν θα ακολουθεί το διδακτορικό. Παράλληλα τα ιδρύματα θα προσφέρουν και διάφορα άλλα ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών (κατάρτισης, δια βίου μάθησης κλπ) τα οποία θα διαρκούν ένα- δυο χρόνια και θα οδηγούν σε πιστοποιητικά παρακολούθησης και όχι σε «πτυχία». Το αποτέλεσμα θα είναι σπουδές και πτυχία πολλών ταχυτήτων. Μια μερίδα φοιτητών θα λαμβάνει υποβαθμισμένης ποιότητας ταχύρρυθμη κατάρτιση με στόχο την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό με περιορισμένες γνώσεις. Μια άλλη μερίδα (κατόπιν εξετάσεων και φυσικά με το αζημίωτο) θα συνεχίζει στον επόμενο κύκλο σπουδών που θα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε στελεχιακό δυναμικό. Πρόκειται για μια διαδικασία που (πέρα από το ότι υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών και τις γνώσεις των αυριανών επιστημόνων) έρχεται να συμπληρώσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Καθυπόταξη του φοιτητικού κινήματος: άσυλο και εντατικοποίηση σπουδών

Με τον νέο νόμο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και εντατικοποιούνται οι σπουδές. Μέγιστη διάρκεια σπουδών θα είναι τα ν+2 χρόνια (όπου ν η ελάχιστη διάρκεια σπουδών), μετά από αυτά ο φοιτητής θα διαγράφεται. Κάθε φοιτητής που δεν εγγράφεται σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα επίσης θα διαγράφεται. Για να εξεταστεί ένα μάθημα θα απαιτούνται τουλάχιστον 13 εβδομάδες διδασκαλίας ενώ θεσμοθετούνται τα προαπαιτούμενα μαθήματα και οι αλυσίδες μαθημάτων. Η πρόβλεψη για «μερική φοίτηση» για όσους φοιτητές μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες τη βδομάδα είναι εντελώς υποκριτική γιατί οι εργαζόμενοι φοιτητές δουλεύουν κατά κανόνα «μαύρα». Στόχος αυτών των μέτρων δεν είναι η αναβάθμιση των σπουδών αλλά η καθυπόταξη του φοιτητικού κινήματος και η αποτροπή της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων υπό τον φόβο του χαμένου εξαμήνου και της διαγραφής από τη σχολή. Με την κατάργηση του ασύλου η αστυνομία θα μπορεί πλέον να μπαίνει ανά πάσα στιγμή στους πανεπιστημιακούς χώρους για να διαλύει καταλήψεις και να αποτρέπει κινητοποιήσεις. Η δημόσια απειλή του εθνικιστή και φιλοφασίστα Άδωνη Γεωργιάδη ότι τώρα που καταργήθηκε το άσυλο η αστυνομία θα πρέπει να μπει στο ΕΜΠ για να κλείσει το indymedia δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η κατάργηση του ασύλου.
Νέος πιο αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης
Ο νέος τρόπος διοίκησης καταργεί κάθε δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών και των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων (όσο περιορισμένη και προβληματική και αν ήταν αυτή μέχρι σήμερα). Το κύριο διοικητικό όργανό θα είναι το 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν έξι εξω-πανεπιστημιακοί παράγοντες (βασικά μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και δη εκπρόσωποι του εκάστοτε χορηγού), 8 καθηγητές και ένας φοιτητής με συμβουλευτική (!) ψήφο, που θα εκλέγεται μάλιστα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το Συμβούλιο θα παίρνει όλες τις σοβαρές αποφάσεις και ουσιαστικά θα διοικεί κάθε ίδρυμα. Η Σύγκλητος θα έχει μόνον «ακαδημαϊκές» αρμοδιότητες. Ο Πρύτανης, που θα έχει αυξημένες εξουσίες όπως και κάθε άλλος «διευθύνοντας σύμβουλος» κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης, θα εκλέγεται μόνον από τους καθηγητές μέσα από 2 ή 3 υποψηφίους που θα προεπιλέγονται (!) από το Συμβούλιο. Πρόκειται ένα μοντέλο διοίκησης ουσιαστικά ίδιο με αυτό μιας ιδιωτικής επιχείρησης με τον manager – διευθύνοντα σύμβουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο.


Προτείνουμε:
· Άμεση απάντηση στην κυβέρνηση με κλιμακούμενες καταλήψεις στην κατεύθυνση των καταλήψεων διαρκείας σε συνδυασμό με μαζικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη. Το κάλεσμα του ΜΑΣ για κινητοποιήσεις την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη μπορεί να αποτελέσει έναν πρώτο σταθμό.
· Νέο συλλαλητήριο και καταλήψεις την ερχόμενη βδομάδα 5-9 Σεπτέμβρη, πιθανά το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 7-8 Σεπτέμβρη.
· Μαζική κινητοποίηση και συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.
· Άμεση συγκρότηση Φοιτητικού Συντονιστικού (σε κάθε πόλη και πανελλαδικά) αποτελούμενο από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από κάθε Γενική Συνέλευση. Ο αγώνας στα χέρια των φοιτητών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και συντονιστικών.
· Το Φοιτητικό Συντονιστικό να καλέσει εκπροσώπους από όλα τα στρώματα της εκπαίδευσης σε κοινή συνάντηση για τη δημιουργία κοινού Πανεκπαιδευτικού Συντονιστικού. Στόχος το Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο και η παράλυση ολόκληρης της παιδείας μέσα από συντονισμένες καταλήψεις, απεργίες και συλλαλητήρια.
· Κάλεσμα στο εργατικό κίνημα και ειδικά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα για ενεργή στήριξη του πανεκπαιδευτικού αγώνα με απεργίες.
· Οι δυνάμεις της αριστεράς οφείλουν να συνεργαστούν και να κατεβάσουν κοινές προτάσεις στις γενικές συνελεύσεις των επόμενων ημερών γιατί οι διασπαστικές τακτικές και οι ξεχωριστές κινητοποιήσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βοηθήσουν την κυβέρνηση.
Παιδεία Μάχης
αριστερό φοιτητικό περιοδικό
paideia_maxis@yahoo.grpaideiamaxis.blogspot.com - τηλ. επικοινωνίας 6934614474 - 6973322182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου